28 december 2014 

De organisatie waar ik ruim 20 jaar gewerkt heb sluit over 3 dagen definitief haar deuren. Geen leuk vooruitzicht en vooralsnog ook nog geen vervanging van die werkzaamheden. Dat wordt de lange klussenlijst tevoorschijn halen. Daarnaast was ik al een tijdje aan het nadenken over een nieuw persoonlijk fotoprojectje.  
Ik maak een wandelingetje en neem zoals gebruikelijk het fototoestel mee. Later die middag bekijk ik de foto's in Lightroom en opeens 'weet' ik het. Het wordt een 365-dagen project. En de eerste foto daarvoor heb ik vanmiddag geschoten. Het duurt nog een paar dagen om het idee toch nog wat te overdenken en te laten rijpen. Ondertussen maak ik voor de zekerheid alvast iedere dag een foto.
In
Lightroom maak ik een aparte map aan. Ik noem het APAD2015, waarbij de letters staan voor 'a photo a day (keeps boredom away)' - zijnde in de veronderstelling dat het niet makkelijk zal worden snel een nieuwe baan te vinden.  

Op 5 januari 2015 up ik de eerste foto's naar Facebook in een besloten album. Ik doe dit project immers voor mezelf. En ik heb werkelijk geen idee of ik het vol ga houden, wel de intentie. Toch vind ik het ook wel leuk wanneer er een aantal mensen meekijken en ik nodig er een paar uit. De albumbeschrijving luidde/luidt als volgt: 

Dit wordt een album met snapshots van alledaagse taferelen, gebeurtenissen, dingen die ik op dat moment blijkbaar waard vind om vast te leggen, gemaakt met zowel (beroerde) telefooncamera, compact als dslr. 

Geen pretenties. Gewoon kiekjes, maar wel mijn kiekjes! 

Het streven is om 365 foto's te tonen in dit album. En als het lukt in 365 achtereenvolgende dagen. Maar mocht er eens een dagje om welke reden tussen uitvallen (waar ik mezelf niet op zal aankijken) dan zal het aantal van 365 overeind blijven. En uiteindelijk zal de reeks een soort herinneringsachtig karakter krijgen van die 365 activiteiten / dingen in beeld vastgelegd. En gecomplementeerd met een klein stukje tekst als integraal onderdeel van het beeld. 

O ja, ik heb niet gewacht tot 1 januari toen ik eenmaal besloten had dit te gaan proberen. Dus mijn eerste foto in deze reeks is gemaakt op 28 december 2014. 

 
27 december 2015 

Wederom kijk ik tegen een wat lege agenda aan vanaf januari. Het afgelopen jaar heb ik tot aan de kerstvakantie verschillende leuke banen/klussen gehad. Werk welke me op plekken bracht waar ik anders niet gekomen was en die fotomateriaal hebben opgeleverd voor de 365-reeks. 
Toch vanaf nu ook weer op zoek naar nieuw werk. Tijdelijk heeft altijd een eind dat te dichtbij ligt. 
Verveling is in 2015 geen moment aan de orde geweest. Die verwachting is gelukkig niet uitgekomen.

Ik heb vandaag foto nummer 365 gemaakt. Het is gelukt! Het voelt goed om het volbracht te hebben, ook al is het een zelf gekozen opdracht. Het voelt ook goed om er klaar mee te zijn. Even niet op zoek zijn naar dat ene interessante beeld om toch maar vast te leggen. Wel veel gezien en anders leren kijken de afgelopen maanden. 
 
Ruim 3000 foto's staan er in het APAD-mapje in Lightroom, de reeds weggegooide foto's niet meegerekend. Soms was de oogst slechts 1 schamel fotootje per dag. Vaak op het laatste moment gemaakt of even snel gemaakt wetende dat het er die dag verder niet echt van zou komen. Het makkelijke daarvan is wel dat ik niet hoefde te kiezen. Qua presentatie wilde ik een soort eenduidigheid.  Omdat ik de korte teksten die ik wilde schrijven bij de foto's als onderdeel van het totaal beeld zag heb ik gekozen voor een polaroidachtig kader. Dat leverde die eenduidigheid op en ook een (relatieve) beperking - vierkantformaat.
Hierdoor is er naar mijn idee in ieder geval, ondanks de uiteenlopendheid van onderwerpen een soort van geheel ontstaan.

Natuurlijk de ene foto spreekt mij meer aan dan de andere. En soms ben je op dreef met een tekst en een andere keer zet je er snel iets neer. Ik ben zelf met het eindresultaat zeer content.
 
En nu? Ach ik verzin wel weer iets. En voorlopig heb ik die ook het afgelopen jaar weer gegroeide klussenlijst nog. Pfff.
 
Oké, het is een beetje mosterd na de maaltijd voor degenen die het proces wellicht ook hadden willen volgen, voor iedereen zet ik het album nu toch open. Ben er toch ook wel weer een klein beetje trots op dat het me gelukt is. Ik hoop dat wie een kijkje neemt er plezier aan heeft. Ik heb het in ieder geval gehad. En dit is de link naar het album: 365-reeks

Groet
Rob

Miss.D

28 december 2015

Vond het geweldig jou te volgen.. Je project. Trots op u 😉 Van jij mag je door gaan. Ook blij je te kennen nu al een paar fijne jaren. En ons groepje. Je leventje een beetje te volgen... Dikke knuffel en tot weer een nieuwe jaar. Miss. D Xx


Marjan

28 december 2015

Aha, ik dacht al: heb ik zoveel gemist van je. Maar het was een besloten project. Mooie serie geworden!


Michel

28 december 2015

Top prestatie Rob, ik heb vorig jaar ook al met de gedachte gespeeld om elke dag een foto te maken, bij dag 17 hield ik het voor gezien, je project werkt aanstekelijk, dus wie weet wat ik ga doen in 2016, Bedankt dat we 365 dagen lang een kijkje in je leven hebben mogen mee maken ,..... TOP GEDAAN !!!!


Margreet

28 december 2015

Super geweldig idee en mooi uitgevoerd ook! Je mag er trots op zijn! Wie weet ga ik dit ook nog eens doen.. of zal ik dit pas doen als ook mijn baan ophoudt te bestaan, werk in de zorgsector dus kan maar zo.... Hoop dat je snel een leuke baan gaat vinden in ieder geval!


Marcel

28 december 2015

Mooie, maar zeker ook dappere reeks Rob, en mijn bewondering voor het feit dat je het hebt volgehouden, ook al omdat je nooit weet wat er in zo'n jaar allemaal kan gebeuren, het is niet iedere dag rozengeur of maneschijn, en dan is het maar de vraag hoe je daar qua fotografie mee omgaat. Respect, weet niet of ik het zou kunnen/durven...


Reageer op dit bericht