• Alfabet (V t/m Z)

  27 december 2016

  Dit jaar (2016) ben ik samen met een paar anderen begonnen aan het verbeelden van 'het alfabet'.
  In ons geval betekent dat met grote fotografische vrijheid de opeenvolgende letters in beeld brengen. Eén letter per 14 dagen. En inmiddels heb ik het tot en met de Z afgerond.
  In dit blog dus de laatste 5 en een verwijzing weer naar de voorgaande letters.

  De letters R t/m U vind je hier
  De letters M t/m Q vind je hier
  De letters G t/m L kun je hier zien.
  De letters A t/m F hier.

  de letter V

  de letter W

  de letter X

  de letter Y

  de letter Z

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 472 keer bekeken

 • Alfabet (R t/m U)

  21 november 2016

  Dit jaar (2016) ben ik samen met een paar anderen begonnen aan het verbeelden van 'het alfabet'.
  In ons geval betekent dat met grote fotografische vrijheid de opeenvolgende letters in beeld brengen. Eén letter per 14 dagen, dus dan zijn we 52 weken later klaar en weer een jaartje verder.

  Deze keer de letters R t/m U

  De letters M t/m Q vind je hier
  De letters G t/m L kun je hier zien.
  De letters A t/m F hier.
   

  De letter R

  De letter S

  De letter T

  De letter U

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 547 keer bekeken

 • Herfst 2016

  7 november 2016

  Herfst.
  Het is voor mij met al die kleuren een van de mooiste perioden van het jaar.
  Jammer dat die kleurenpracht vaak maar een paar weken duurt.
  Om er goed van te kunnen genieten toog ik vorige week zaterdag met 2 fotovrienden naar het natuurgebied het Springendal tussen Ootmarsum en Vasse. Een prachtig gebied waarvan 'de Bronnen' weer een specifiek onderdeel vormen.
  Vele foto's zijn gemaakt, meer en minder geslaagd, en de herfstsfeer vastleggen is wel aardig gelukt ;-)
  Ik heb de foto's samengebracht in een slideshow. Die is via deze link te bekijken. Njoy!

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 516 keer bekeken

 • Alfabet (M t/m Q)

  28 augustus 2016

  Dit jaar (2016) ben ik samen met een paar anderen begonnen aan het verbeelden van 'het alfabet'.
  In ons geval betekent dat met grote fotografische vrijheid de opeenvolgende letters in beeld brengen. Eén letter per 14 dagen, dus dan zijn we 52 weken later klaar en weer een jaartje verder.

  De Q is natuurlijk een lastige letter, maar dat heb ik vind ik aardig weten op te lossen ;-)

  De letters G t/m L kun je hier zien.
  De letters A t/m F hier.

  De letter M

  De letter N

  De letter O

  De letter P

  De letter Q

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 614 keer bekeken

 • Alfabet (G t/m L)

  8 juli 2016

  Dit jaar (2016) ben ik samen met een paar anderen begonnen aan het verbeelden van 'het alfabet'.
  In ons geval betekent dat met grote fotografische vrijheid de opeenvolgende letters in beeld brengen. Eén letter per 14 dagen, dus dan zijn we 52 weken later klaar en weer een jaartje verder ;-)

  Ik pieker op dit moment nog hoe ik de letter N wil gaan invullen. De letters G t/m L laat ik hieronder zien. Wil je mijn eerste alfabetbijdragen, d.w.z. A t/m F zien klik dan even hier.

  De letter G

  De Letter H

  De letter I

  De letter J

  De letter K

  De letter L

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 807 keer bekeken

 • Alfabet (A t/m F)

  27 mei 2016

  Degenen die wel eens eerder een blog van mij gelezen hebben weten dat ik ondertussen al een aantal jaren samen met 9 'facebookcollegafotografen' een clubje vorm die iedere keer weer iets bedenkt om als gezamenlijk project op te pakken. Na o.a. 50 dagen/50mm en 52 weken/52 thema's zijn we begin dit jaar begonnen aan 'het alfabet'. In ons geval betekent dat met grote fotografische vrijheid de opeenvolgende letters verbeelden. Eén letter per 14 dagen, dus dan zijn we 52 weken later klaar en weer een jaartje verder ;-)

  Deze week en de komende week zijn we bij de letter K aanbeland, dus bijna op de helft. En, zo dacht ik, wel aardig om hier ook wat van mijn brouwsels te laten zien omdat het in een besloten groep plaatsvindt.
  Zal het niet overdrijven en het bij een aantal letters tegelijk houden. Dan houd ik nog wat over voor een volgend blog.

  Ik zat bij het begin van dit nieuwe project nog helemaal in de modus van mijn 365 dagen reeks. Ik heb de stijl, layout daarvan doorgetrokken in dit nieuwe project. Niet origineel wellicht, maar toen ik er mee begon voor mij voor gemakkelijk en nu zet ik het maar door. Vanwege de consistentie van deze nieuwe reeks zullen we maar zeggen. Die consistentie overigens zit eigenlijk alleen maar in de layout. Qua onderwerpen en verbeelding vliegt het verder alle kanten op. En zoals altijd, soms heb je meer inspiratie of gelegenheid te fotograferen dan anders. Dat hoort bij een 'verse' foto ook.

  Deze eerste keer laat ik de letters A t/m F zien.

  A:

  B:

  C:

  D:

  E:

  F:

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 787 keer bekeken

 • Portretfotografie

  17 april 2016

  Portretfotografie is een tak van fotosport welke ik nauwelijks beoefen. Zo af een toe een vooral niet al te flatteuse selfie; een enkele familiefoto met onwillige dochter, zoon en/of (nog sporadischer) echtgenote, dat is het wel zo'n beetje. Maar goed, dan is er een fotoclubavond en hebben we portretfotografie op het programma staan.
  Dan wil ik toch meedoen en als het kan ook nog een paar leuke foto's schieten.

  Het aardige is dat we deze avond deden bij een collega-fotoclub die zich alleen maar met deze vorm van fotografie bezighoudt. In de door hen ingerichte studio is alles zo'n beetje voorhanden. Dát en een korte uitleg over de do's en don'ts bij portretfotografie, het vooraf instellen van de lampen/flitsers maakte het al wat gemakkelijker. Als er dan ook nog 3 prachtige jonge modellen zijn die het helemaal niet erg vinden/vonden om voor de camera te staan dan kan het al bijna niet meer mislukken.

        

  Trouwens, we hadden 3 modellen, een studio, een verlichtings- / flitsinstallatie, achtergronddoek, een redelijke ruimte, 2 draadloze flitstriggers en 2 flitskabels ........ en 16 leden die allemaal hun plaatjes wilden schieten.
  Pfff, petje af voor de meiden die dat camerageweld hebben doorstaan.

   

  'Ken je camera en weet hoe je het een en ander instelt' was een van de items die bij de uitleg naar voren kwam. Helemaal mee eens denk ik dan. Op dit soort momenten is het zaak dat je niet voortdurend...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 720 keer bekeken

 • Opdracht volbracht | 365-reeks

  27 december 2015

  28 december 2014 

  De organisatie waar ik ruim 20 jaar gewerkt heb sluit over 3 dagen definitief haar deuren. Geen leuk vooruitzicht en vooralsnog ook nog geen vervanging van die werkzaamheden. Dat wordt de lange klussenlijst tevoorschijn halen. Daarnaast was ik al een tijdje aan het nadenken over een nieuw persoonlijk fotoprojectje.  
  Ik maak een wandelingetje en neem zoals gebruikelijk het fototoestel mee. Later die middag bekijk ik de foto's in Lightroom en opeens 'weet' ik het. Het wordt een 365-dagen project. En de eerste foto daarvoor heb ik vanmiddag geschoten. Het duurt nog een paar dagen om het idee toch nog wat te overdenken en te laten rijpen. Ondertussen maak ik voor de zekerheid alvast iedere dag een foto.
  In
  Lightroom maak ik een aparte map aan. Ik noem het APAD2015, waarbij de letters staan voor 'a photo a day (keeps boredom away)' - zijnde in de veronderstelling dat het niet makkelijk zal worden snel een nieuwe baan te vinden.  

  Op 5 januari 2015 up ik de eerste foto's naar Facebook in een besloten album. Ik doe dit project immers voor mezelf. En ik heb werkelijk geen idee of ik het vol ga houden, wel de intentie. Toch vind ik het ook wel leuk wanneer er een aantal mensen meekijken en ik nodig er een paar uit. De albumbeschrijving luidde/luidt als volgt: 

  Dit wordt een album met snapshots van alledaagse taferelen, gebeurtenissen, dingen die ik op dat moment blijkbaar waard vind om vast te leggen, gemaakt met zowel (beroerde) telefooncamera, compact als dslr. 

  Geen pretenties. Gewoon kiekjes, maar wel mijn kiekjes! 

  Het streven is om 365 foto's te tonen in dit album. En als het lukt in 365 achtereenvolgende dagen. Maar mocht er eens een dagje om welke reden tussen uitvallen (waar ik mezelf niet op zal aankijken) dan zal het aantal van 365 overeind blijven. En uiteindelijk zal de reeks een soort herinneringsachtig karakter krijgen van die 365 activiteiten / dingen in beeld vastgelegd. En gecomplementeerd met een klein stukje tekst als integraal onderdeel van het beeld. 

  O ja, ik heb niet gewacht tot 1 januari toen ik eenmaal besloten had dit te gaan proberen. Dus mijn eerste foto in deze reeks is gemaakt op 28 december 2014. 

   
  27 december 2015 

  Wederom kijk ik tegen een wat lege agenda aan vanaf januari. Het afgelopen jaar heb ik tot aan de kerstvakantie verschillende leuke banen/klussen gehad. Werk welke me op plekken bracht waar ik anders niet gekomen was en die fotomateriaal hebben opgeleverd voor de 365-reeks. 
  Toch vanaf nu ook weer op zoek naar nieuw werk. Tijdelijk heeft altijd een eind dat te dichtbij ligt. 
  Verveling is in 2015 geen moment aan de orde geweest. Die verwachting is gelukkig niet uitgekomen.

  Ik heb vandaag foto nummer 365 gemaakt. Het is gelukt! Het voelt goed om het volbracht te hebben, ook al is het een zelf gekozen opdracht. Het voelt ook goed om er klaar mee te zijn. Even niet op zoek zijn naar dat ene interessante beeld om toch maar vast te leggen. Wel veel gezien en anders leren kijken de afgelopen maanden. 
   
  Ruim 3000 foto's staan er in het APAD-mapje in Lightroom, de reeds weggegooide foto's niet meegerekend. Soms was de oogst slechts 1 schamel fotootje per dag. Vaak op het laatste moment gemaakt of even snel gemaakt wetende dat het er die dag verder niet echt van zou komen. Het makkelijke daarvan is wel dat ik niet hoefde te kiezen. Qua presentatie wilde ik een soort eenduidigheid.  Omdat ik de korte teksten die ik wilde schrijven bij de foto's als onderdeel van het totaal beeld zag heb ik gekozen voor een polaroidachtig kader. Dat leverde die eenduidigheid op en ook een (relatieve) beperking - vierkantformaat.
  Hierdoor is er naar mijn idee in ieder geval, ondanks de uiteenlopendheid van onderwerpen een soort van geheel ontstaan.

  Natuurlijk de ene foto spreekt mij meer aan dan de andere. En soms ben je op dreef met een tekst en een andere keer zet je er snel iets neer. Ik ben zelf met het eindresultaat zeer content.
   
  En nu? Ach ik verzin wel weer iets. En voorlopig heb ik die ook het afgelopen jaar weer gegroeide klussenlijst nog. Pfff.
   
  Oké, het is een beetje mosterd na de maaltijd voor degenen die het proces wellicht ook hadden willen volgen, voor iedereen zet ik het album nu toch open. Ben er toch ook wel weer een klein beetje trots op dat het me gelukt is. Ik hoop dat wie een kijkje neemt er plezier aan heeft. Ik heb het in ieder geval gehad. En dit is de link naar het album: 365-reeks

  Groet
  Rob

  Lees meer >> | 5 Reacties | Reageer | 897 keer bekeken

 • 13W-52W | Wit

  23 december 2015

  Mijn laatste blogpost dateert alweer van eind oktober zag ik net. Da's toch wel wat (te) lang geleden. In ieder geval nu weer even een vervolg op de themafoto's. We zijn inmiddels in de een na laatste week (thema 13) van ons jaarproject beland. Of ik die allemaal nog ga laten zien weet ik nog niet. Ga ik onder de kerstboom eens even over nadenken :-)
  Qua volgorde houd ik het nog maar even op thema 7 dit keer. WIT. En daar werd weer op verschillende manieren invulling aangegeven.
  Onderstaand mijn bijdragen:

  Wit | 1

  Wit | 2

  Wit | 3

  Wit | 4

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 491 keer bekeken

 • 13T-52W | Thema 6 | Vierkant

  29 oktober 2015

  Zo, toch maar weer eens op mijn eigen site iets van mezelf laten horen en zien :-)
  Tja, even andere zaken die meer aandacht verdienden. Het fotograferen ging evenwel gewoon door hoor. Hieronder de resultaten van thema 6: vierkant.

  foto1:

  foto 2:

  foto 3:

  foto 4:

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 618 keer bekeken

 • Meer blogs >>