Kermis toestel
Iedereen begint een keer met het maken van foto's. Ik fotografeer al vanaf mijn 10de jaar. Toen won ik op de kermis mijn eerste fototoestel. Of wat daar voor door kon gaan.Hoe dan ook ik was de koning te rijk, zeker toen hij het ook nog bleek te doen.Het was een plastic gevalletje, grijsblauw van kleur.
Hoewel ik de foto's niet meer heb staan die eerste beelden in mijn geheugen gegrift. Zoveel indruk heeft dat gemaakt.

Praktica en dia's
Later heb ik, na eerst gebruik te maken van de compactcamera's van mijn ouders, de in die tijd haast onvermijdelijk overstap gemaakt naar een van de bekende en betaalbare Praktica camera's.
Het fotorolletje werd vervangen door een diarolletje. Momenteel wachten vele dia's (ruim 3000 stuks schat ik zo) om gedigitaliseerd te worden.

Op een gegeven moment de Praktica weer ingeruild voor een handzamer en makkelijker te gebruiken compactcamera, een Pentax, nog steeds analoog. Toen deze het na 6 jaar begaf, vele dia's en foto's later, was het digitale tijdperk - het is inmiddels 2003 - net begonnen qua fotografie en betaalde je nog veel geld voor een simpel 3 megapixel compactcameraatje (Fuji A310)
Inmiddels ben ik (sinds juli 2008) overgestapt naar een digitale spiegelreflex. Een Canon 40D met als meest recent aangeschafte objectief (24-105 L F4, 2013)

En nu - 2016 - heb ik mijn Canon dslr verkocht en ben ik in oktober 2015 overgestapt naar een Fuji X-T10 systeemcamera. En daar zeer content mee.

Oude hobby nieuw leven ingeblazen
Door de overstap naar die digitale camera kreeg de interesse voor het maken van foto's weer een nieuwe impuls.
Ondanks die inmiddels 'lange fotocarriere' nooit echt meester geworden over de technische aspecten van het fotograferen: diafragma, sluitertijden etc.
De hernieuwde interesse en de toegenomen mogelijkheden deden mij in 2006 besluiten een andere camera te kopen (een Canon Powershot S2) en daarmee hopelijk een stapje te kunnen zetten naar het ontstijgen van wat ik het kiekjes-niveau noem.

Ben nu dus inmiddels al een tijdje bezig en heb  veel geleerd maar heb ook nog een heleboel te leren. Dat leren gebeurt op vele manieren.
Vooral veel kijken op verschillende sites op internet. Zoals Deviantart, Flickr , 500px Zelf foto's uploaden, kritieken krijgen. Goed kijken naar foto's van anderen, en zelf reacties geven. Het draagt bij aan het proces van kritisch kijken naar, nadenken over.

Of ik inmiddels mooie(re) en/of betere foto's maak dan vroeger? Ik vind uiteraard van wel.
Maar uiteindelijk is het de kijker die bepaalt wat hem/haar aanspreekt; wat hij/zij mooi vindt.