Portretfotografie is een tak van fotosport welke ik nauwelijks beoefen. Zo af een toe een vooral niet al te flatteuse selfie; een enkele familiefoto met onwillige dochter, zoon en/of (nog sporadischer) echtgenote, dat is het wel zo'n beetje. Maar goed, dan is er een fotoclubavond en hebben we portretfotografie op het programma staan.
Dan wil ik toch meedoen en als het kan ook nog een paar leuke foto's schieten.

Het aardige is dat we deze avond deden bij een collega-fotoclub die zich alleen maar met deze vorm van fotografie bezighoudt. In de door hen ingerichte studio is alles zo'n beetje voorhanden. Dát en een korte uitleg over de do's en don'ts bij portretfotografie, het vooraf instellen van de lampen/flitsers maakte het al wat gemakkelijker. Als er dan ook nog 3 prachtige jonge modellen zijn die het helemaal niet erg vinden/vonden om voor de camera te staan dan kan het al bijna niet meer mislukken.

      

Trouwens, we hadden 3 modellen, een studio, een verlichtings- / flitsinstallatie, achtergronddoek, een redelijke ruimte, 2 draadloze flitstriggers en 2 flitskabels ........ en 16 leden die allemaal hun plaatjes wilden schieten.
Pfff, petje af voor de meiden die dat camerageweld hebben doorstaan.

 

'Ken je camera en weet hoe je het een en ander instelt' was een van de items die bij de uitleg naar voren kwam. Helemaal mee eens denk ik dan. Op dit soort momenten is het zaak dat je niet voortdurend met je camera bezig bent terwijl het model zit te wachten. Gelukkig waren we met velen dus dat prutsen met het toestel daar hebben de modellen denk ik niet veel van meegekregen.
De handleiding heb ik sinds ik mijn camera heb (oktober 2015 dus nog niet zo heel lang) al een aantal keren ter hand genomen (en gelezen hoor) Je let dan toch net even beter op de zaken die je vaker gebruikt dan welke je niet al te frequent gebruikt.
Met mijn oude Canon 40D kon ik redelijk uit de voeten, het Fuji-systeem is toch net even anders. Maar ook op deze wijze leer je je camera weer beter kennen. En na wat zoekwerk en trial and error is het uiteindelijk toch allemaal wel goed gekomen wanneer ik de foto's later rustig thuis bekijk.

  


Alle foto's van gemaakt met de overigens zeer voortreffelijke 18-55mm 'kitlens'. Ik heb het gevoel (ben gespeend van echte technische kennis dus is een totaal ongefundeerde maar wel zo beleefde ervaring ;-) ) dat deze zich behoorlijk kan meten met de 24-105L die ik op de Canon had. Had ook nog graag met de Lensbaby Velvet56 gefotografeerd deze avond maar daar is het niet meer van gekomen. Gewoon niet aan gedacht. Een gemiste kans wellicht, maar wie weet .... er komt vast nog wel een andere gelegenheid.

De foto's - waarvan je er in dit blog een aantal ziet - kun je vinden in het betreffende 'mensen - album'. Ik heb bewust gekozen om wat te variëren in de bewerking. Het is en blijft persoonlijke smaak of je het mooi vindt of niet. Door een aantal verschillende bewerkingen bijeen te zetten kun je de verschillen mooi zien. Ik heb 98% van de bewerkingen gewoon in Lightroom gedaan en voor een enkele foto de onlangs gedownloade gratis Niksoftware gebruikt. En bij dat bewerken moet je bij mij denken aan wat spelen met belichting, kleuren, hooglichten, verscherping, af en toe het oplichten van een oog in een schaduwrijkdeel, een crop maken. Geen huidbewerkingen of iets dergelijks. Zo vaardig ben ik niet wat dat aangaat.

Michelle, Lisette en Pamela hebben hun toestemming gegeven om een aantal foto's op mijn site te plaatsen, waarvoor dank uiteraard. Ik hoop dat de foto's 'smaken'.
 

 

 

Reageer op dit bericht